A dalárda a Marcali Bajtársi Egyesület tagjaiból 2004. októberében, 12 fővel alakult. Az első bemutatkozó fellépésünk 2005. márciusában volt, első nyilvános fellépésünkre május 15-én, a városi strandon rendezett Pünkösdi Vigasságok rendezvényén került sor. Azóta évente 20– 25 fellépéssel töretlenül folytatjuk önként vállalt feladatunkat. Kezdetben csak katonadalokat énekeltünk, majd folyamatosan bővítettük repertoárunkat betyár- és bordalokkal, később nép- illetve retro dalokkal,  az utóbbi években operett dalokkal  és  karácsonyi énekekkel.

Az első években Marcaliban és környékén, falunapokon, kistérségi bemutatókon szerepeltünk, illetve a környező települések  különböző rendezvényeire kaptunk meghívást. Később eljutottunk megyei és több országos rendezvényre, valamint Szlovéniában is számos alkalommal szerepeltünk.  2016-ban Prágában és Brünnben mutatkozott be együttesünk.

2011-ben  saját erőből  CD  és DVD  felvételt készítettünk,  melyen a 7 blokk műsora átfogó képet nyújt a dalárda repertoárjáról. A Marcali Bajtársi Dalárda munkáját 2011-ben és 2021-ben is, a Honvédelmi Miniszter, a Kultúra Napján Dicsérő Oklevéllel  ismerte el.

Együttesük ma 18 főből áll, összetartó, baráti közösséget alkotva. Az évek során hangszeres kísérettel, citerával és harmonikával is kiegészült a dalok előadása. 2024. januárjában csatlakozott hozzánk Bánfi-Antal Ádám, aki tekerőlanttal és citerán is kíséri az együttest. A heti két próbával arra törekszünk, hogy minél színvonalasabb műsorral szórakoztathassuk az érdeklődő közönségünket. Alapvető célkitűzésünk a katonai szép hagyományok, a magyar dalkultúra ápolása, a hazaszeretet  elmélyítése.

Az együttes vezetője 2013. őszéig Balogh Miklós volt, őt Samu Zoltán követte.

A dalárda megújulása és a tartalmi munka fejlődése szempontjából is nagy jelentőséggel bírt, hogy Illésné Bene Judit felvállalta a művészeti vezetői feladatot.  A sokirányú elfoglaltsága miatt 2013. őszétől 2015. augusztus 31-ig Sándor Károly vette át ezt a feladatot. 2019. január 4-től az együttes művézeti vezetője dr. Mágenheimné Tóth Ildikó.

Az eddigi, több mint egy évtizedes időszakban mindig a jó közösségi szellem fenntartása, a heti próbákon az újabb dalok, nóták tanulása és a közönségnek való színvonalas bemutatása volt a fő feladatunk. Mára közel 400 dalt tudunk színpadképesen előadni. Az ismertségünk és népszerűségünk növekedésével ma már nem csak az idősek napi rendezvényekre, hanem falunapokra, kórustalálkozókra, művészeti csoportok bemutatójára és egyéb kulturális rendezvényekre is hívnak bennünket.

2015. évben és 2016-ban is, rendkívül sikeres évet zártunk, fellépések szempontjából fennállásuk legtöbb bemutatkozási lehetőségével élhettünk. Marcaliban és vidéki helyszíneken beleértve a külföldi fellépést is több mint 45 alkalommal énekeltünk közönségünk előtt. 2016. január 22-én a Magyar Kultúra Napján, „KORZÓ DÍJ”-at, március 17-én „VÁROSI ALKOTÓI DÍJ”-at kaptunk a város kulturális életében nyújtott kiemelkedő teljesítményért.

2024. évben a Somogy Vármegyei Közgyűlés a Somogy Polgáraiért Díjat adományozta a Dalárda részére.